Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 30. června 2024

Svátek slaví Šárka, zítra Jaroslava

Richter z ANO přiznal: Střelec mi zranil dceru! Byla v nejhůře zasažené třídě

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Richter z ANO přiznal: Střelec mi zranil dceru! Byla v nejhůře zasažené třídě

Andrea Malá

11. ledna 2024 13:18

Policie zasahuje na místě střelby na FF UK. (21.12.2023)

O tragické prosincové střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se neustále dozvídáme nové věci. Poslanec Jan Richter (ANO) na dnešním jednání sněmovního výboru pro bezpečnost uvedl, že mezi zraněnými je i jeho dcera. Nadále je hospitalizována v nemocnici. 

Richter ve čtvrtek uvedl, že jeho dcera je jednou z osmi zraněných osob, které zůstávají v nemocnicích. Podle poslance musí brát antidepresiva. Jak politik opozičního hnutí ANO řekl, dcera byla ve třídě, že které nikdo neodešel zdravý. "Pachatel se na to místo třikrát vracel. Ji střelil při druhém návratu do třídy. Děly se tam hrozné věci," nechal se slyšet. 

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) poznamenal, že jde o silný příběh otce jedné z obětí. Richter byl kritický k policistům kvůli tomu, že nechali dceru ležet před fakultou, až málem vykrvácela. "Nikdo se mi neozval ani z fakulty, nikdo se mnou není v kontaktu," postěžoval si poslanec. 

K útoku v budově FF UK došlo ve čtvrtek 21. prosince. Střelec zavraždil 14 lidí, šlo o studenty i pedagogy. Už o několik hodin dříve doma zavraždil svého otce. Později vyšlo najevo, že spáchal i dvojnásobnou vraždu muže a dítěte v Klánovickém lese, která se stala o několik dní dříve. 

Ředitel úřadu vnitřní kontroly Michal Tikovský na úterní tiskové konferenci sdělil, že s podřízenými nezjistil pochybení při policejním zásahu. "Postup policistů byl v souladu s platnými právními předpisy a interními akty řízení. Zásah policie lze hodnotit jako rychlý a profesionální," uvedl. 

Tikovský přesto doporučil lepší krizovou komunikaci ve vztahu k dotčeným institucím. "O skutečnosti, že je po střelci pátráno, nebylo výslovně informováno vedení fakulty, ale pouze zaměstnanci fakulty, s nimiž policisté hovořili," prozradil.

Policie v úterý informovala, že nadále prověřuje motiv útočníka. V případu klánovické vraždy vyloučila vztahový motiv. U obou činů i v případu smrti pachatelova otce je vedeno trestní řízení pro trestný čin vraždy. 

Potvrzena byla také informace, že střelec zanechal dopis. K obsahu se strážci zákona nevyjádřili. Ohledně zbraní uvedli, že byly pořízeny legálně během loňského roku. Ke koupi zřejmě posloužily zapůjčené peníze. 

Nejnovější zprávy