Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 7. července 2024

Svátek slaví Bohuslava, zítra Nora

Ruská raketa nad územím EU! Polská armáda v pohotovosti

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Ruská raketa nad územím EU! Polská armáda v pohotovosti

Jana Procházková

29. prosince 2023 15:35 | Aktualizováno: 29. prosince 2023 15:54

armáda RF, ilustrační fotografie

V pátek ráno došlo k incidentu, když ruská raketa pravděpodobně vletěla do polského vzdušného prostoru z území Ukrajiny. Oznámení o tom učinil polský náčelník generálního štábu. Raketa, která byla řízená, se zdá, že dočasně vstoupila nad polské území, aby poté opět opustila vzdušný prostor a vrátila se na Ukrajinu. Tento incident vedl k mimořádnému jednání polského prezidenta Andrzeje Dudy s ministrem obrany a významnými představiteli armády kvůli aktuální napjaté situaci.

V pátek ráno se nad obcí Wożuczyn-Cukrownia v Polsku nedaleko ukrajinských hranic objevil neznámý předmět ve vzdušném prostoru, informovala televize Republika. Existují spekulace, že mohlo jít o zbloudilou ruskou raketu. Následně tuto informaci potvrdil náčelník polského generálního štábu Wieslaw Kukula, který uvedl, že předmět později opustil vzdušný prostor a vrátil se zpět nad území Ukrajiny. Incident vedl k mimořádnému jednání polského prezidenta Andrzeje Dudy s ministrem obrany a významnými představiteli armády kvůli této aktuální napjaté situaci.

"Od okamžiku překročení hranice až do zmizení signálu byl neidentifikovaný vzdušný objekt zpozorován radary systému protivzdušné obrany země. V souladu s platnými postupy operační velitel ozbrojených sil mobilizoval dostupné síly a prostředky, které měl k dispozici," uvedlo v prohlášení na sociální síti X operační velitelství polské ozbrojených sil. 

V té době docházelo k masivnímu ostřelování ukrajinských měst ze strany Ruska. Komplexní útok pomocí dronů a raket zasáhl města Charkov, Oděsa, Kyjev a Lvov, a má nejméně 20 obětí. Ukrajinská armáda uvádí, že se jednalo o jeden z nejrozsáhlejších úderů ze strany Ruska za poslední měsíce. Celkově podle údajů ukrajinské armády Rusové vypálili na Ukrajinu více než 110 raket.

Operační velitel ozbrojených sil Maciej Klisz pak sdělil, že raketa byla nad Polském méně než tři minuty.

V reakci na sledování neznámého objektu jednal polský prezident Andrzej Duda na mimořádném jednání s ministrem obrany Waldyslawem Kosiniakem-Kamyszem. Situaci již předtím probírali telefonicky. Televize Polsat News, s odvoláním na anonymní zdroje z armády, uvádí, že nad Polskem mohla operovat ruská raketa typu Ch-22 nebo Ch-101. Podle zpráv měla raketa změnit dráhu nad Polskem a vrátit se nad území Ukrajiny, kde ji mohla sestřelit protivzdušná obrana.

O aktuální situaci informoval i nový polský premiér Donald Tusk, který po setkání s veliteli polské armády a šéfy služeb hovořil s prezidentem Polské republiky. Všichni společně pracují na zajištění bezpečnosti Polska. Uvedl to na síti X.

Nejde v Polsku ale o první případ, kdy na území EU dopadla raketa z Ukrajiny. Již 15. listopadu 2022 došlo k dopadu rakety v areálu ve vesnici Przewodów u hranic, kde při výbuchu zemřeli dva muži. V té době byly zástupci Severoatlantické aliance v pohotovosti a uvažovalo se o aktivaci obranných článků v případě, že by šlo o ruskou raketu. Později se však potvrdilo, že šlo o zlomek zbloudilé ukrajinské rakety odpálené v reakci na ruský útok v Lvovské oblasti.

Nejnovější zprávy