Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 3. července 2024

Svátek slaví Radomír, zítra Prokop

Poslanci dnes budou hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Poslanci dnes budou hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě

Lenka Kučerová

17. října 2023 9:48

Vláda České republiky: Zbyněk Stanjura /ODS/ - Jana Černochová /ODS/ - Petr Fiala /ODS/ - Ivan Bartoš /Piráti/

Dnes dopoledne se poslanci setkají k projednání návrhu na vyslovení nedůvěry koaliční vládě vedené Petrem Fialou z ODS. Iniciativu k svolání této schůze předložilo opoziční hnutí ANO, které považuje za nepřijatelné, aby Vít Rakušan, předseda hnutí STAN, zůstal na pozici ministra vnitra. 

Jedná se již o třetí pokus o vyslovení nedůvěry vládě během současného volebního období. Opozice však nemá dostatečný počet hlasů na sesazení vlády.

Politici z hnutí ANO argumentují tím, že Vít Rakušan měl mobilní telefon s podobnou šifrovací aplikací, jakou využívali jednotlivci spojení s korupční kauzou Dozimetr. Premiér Fiala veřejně stojí za Rakušanem a opakovaně vyjadřuje svou důvěru v něj.

Opozici obvinil z pokusu recyklovat staré kauzy. Sám Rakušan tvrdí, že si mobilní telefon ponechal po nedávných parlamentních volbách kvůli obavám z odposlechů a prakticky ho téměř nepoužíval, nikdy nebyl v kontaktu s příslušnou skupinou.

Pro vyslovení nedůvěry by bylo třeba získat aktivní podporu alespoň 101 poslanců. Koalice disponuje 108 poslanci ve dvoustavovém parlamentu, zatímco hnutí ANO a SPD z opozice má dohromady pouze 91 poslanců. Zdá se tedy, že šance na úspěch v hlasování o vyslovení nedůvěry jsou nepříliš reálné.
 

Nejnovější zprávy