Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

Sněmovna se chystá na bitvu o úsporný balíček. Třetí čtení asi zabere týdny

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Sněmovna se chystá na bitvu o úsporný balíček. Třetí čtení asi zabere týdny

Andrea Malá

17. září 2023 16:16

Poslanecká sněmovna ČR

Dva díly projednávání konsolidačního balíčku má Sněmovna za sebou a jeden ještě stále před sebou. Předsedkyně dolní parlamentní komory Markéta Pekarová Adamová se domnívá, že samotné schvalování zabere několik týdnů. 

Úsporný balíček se nejprve projednával v prvním čtení v červenci, které zaměstnalo poslance na 27 hodin. Zářijové druhé čtení zabralo o deset hodin méně. 

Pekarová Adamová dnes v televizním diskuzním pořadu Partie konstatovala, že je zřejmé, že projednávání třetího čtení zabere několik týdnů. Ráda by ale dosáhla kompromisu mezi koalicí a opozicí ohledně hlasování. Pevný čas by se podle předsedkyně Sněmovny stanovovat neměl.

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala ve vysílání uvedl, že parlamentní obstrukce jsou součástí demokracie. "Teď obstruujeme konsolidační balíček, který je úplná katastrofa. Takže ano, vybrali jsme si to téma, protože je špatně napsaný," konstatoval

Úsporná opatření se dotknou například dotačních titulů, výdajů na provoz státu či platů ve veřejné sféře. Příjmy narostou prostřednictvím vyšších spotřebních daní z tabáku, lihových výrobků či hazardu, budou také zrušeny některé daňové výjimky. Daň z příjmů právnických osob se zvýší na 21 procent.

Nejnovější zprávy