Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 19. září 2024

Svátek slaví Zita, zítra Oleg

Pošta se chce do roku 2025 transformovat. Co to bude znamenat pro zákazníky?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Pošta se chce do roku 2025 transformovat. Co to bude znamenat pro zákazníky?

Andrea Malá

7. listopadu 2023 12:08

Česká pošta

Česká pošta si dává 14 měsíců na transformaci podniku, která by měla vést k finanční stabilizaci podniku i sesterské Balíkovny, která se ujme logistické části. Pobočky mají také fungovat jako kontaktní místo pro občany a jejich komunikaci se státem. 

Plán obsahuje konkrétní kroky, které mají z České pošty učinit moderní podnik sloužící lidem a kontaktní místo státu s občany, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Je podle něj na managementu, aby cíle splnil. 

"Na konci cesty budeme mít moderní poštu s pobočkami, které lidem nabídnou nové služby veřejné správy, a státní akciovou společnost Balíkovnu, připravenou na tvrdý konkurenční boj, který na trhu logistických služeb panuje," prohlásil vicepremiér.

Česká pošta chce podle pověřeného zástupce generálního ředitele Miroslava Štěpána realizovat transformační plán v následujících čtrnácti měsících, aby mohla od přespříštího roku fungovat podle nové licence. 

"Aktualizovaný finanční plán transformace ukazuje, že transformační příspěvek od státu bude použit výhradně na investice do transformace a rozvoje České pošty a Balíkovny. Peníze daňových poplatníků tedy nebudou použity na dotování běžného provozu pošty," ozřejmil Štěpán.

Po realizaci transformačních opatření by podnik měl mít od roku 2026 ziskové provozní hospodaření. Odhad letošní ztráty byl v současnosti snížen z 1,5 miliardy korun na nynějších 900 milionů korun.  

Příkladem posílení role České pošty jako kontaktního místa mezi občanem a státem je připravovaná spolupráce s Úřadem práce ČR, která zvýší dostupnost jeho služeb na pobočkách České pošty v celém Česku. 

Nejnovější zprávy