Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

Proč Ukrajinci odcházejí z Polska? Není práce, nejsou výdělky

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Proč Ukrajinci odcházejí z Polska? Není práce, nejsou výdělky

Jana Procházková

14. září 2023 4:51

Euro (EUR), ilustrační fotografie

Ukrajinští občané se rozhodují opustit Polsko. Všeobecně se tvrdí, že jejich odchod je motivován zejména nabídkami na lepší mzdy v Německu a jiných zemích. Nicméně tato verze příběhu tvoří pouze část celé pravdy. Novější zprávy poukazují na to, že pohnutkou migrace Ukrajinců není pouze práce a vyšší platy. Odborníci hovoří o jevu podobném efektu sněhové koule, píše web Money.

Podle nejnovější zprávy platformy EWL a východoevropských studií na Varšavské univerzitě z více než 350 000 uprchlíků z Ukrajiny jich 150 tisíc odjelo do Německa. Ukrajinci jsou po Turcích druhou největší menšinou v Německu, informuje Gazeta Wyborcza.

Jak informoval deník, migranty motivovalo především to, že tam již žili jejich blízcí - rodina a přátelé.

To byl důvod ke změně země u 43 % migrantů. "Je to efekt sněhové koule. Podobné to bylo před pár lety v Polsku, kdy k nám přišli Ukrajinci, protože jejich rodiny a přátelé už tady byli. To je povzbudilo a usnadnilo jim orientaci na novém místě," řekl Michał Wierzchowski ze skupiny EWL pro deník Gazeta Wyborcza.

Odborníci nepochybují o tom, že německá ekonomika Ukrajince nutně potřebuje. A tato země je bude přitahovat. Zejména pokud jde o kvalifikovanou pracovní sílu.

V Německu probíhá velká tepelná modernizace a renovace budov. Stát získal část peněz z Fondu rekonstrukcí EU a zahájil stavební práce po celé republice, uvedl pro polský server místopředseda Odborového svazu „Budowlani“ Jakub Kus.

Němci změnili svůj dosavadní přístup k cizincům a již po nich nevyžadují zpočátku komunikativní znalost německého jazyka. Německá spolková vláda investovala nemalé finanční prostředky do jejich výcviku.

Nejnovější zprávy