Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 28. června 2024

Svátek slaví Lubomír, zítra Petr, Pavel

Radostná novoroční zpráva z pražské ZOO. Z legendární Moji je babička!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Radostná novoroční zpráva z pražské ZOO. Z legendární Moji je babička!

Andrea Malá

3. ledna 2024 13:01

Gorila Duni z pražské ZOO přivedla na svět první mládě.

ZOO Praha se těší z radostné novoroční zprávy. V úterý po 21. hodině se narodilo první mládě samičce gorily nížinné Duni. Legendární Moja, která byla první gorilou narozenou v ČR, se stala babičkou a populární Richard pradědečkem. Mládě je podle nejnovějších informací v pořádku a už v noci začalo sát mateřské mléko. 

"Radujeme se z prvního gorilího mláděte narozeného v pavilonu Rezervace Dja a naše radost je o to větší, že jím pokračuje příběh slavné Moji. Narozením mláděte se zúročilo obtížné rozhodnutí rozdělit dosavadní skupinu goril a přivézt nového samce. Jen díky tomu jsme ale do Prahy získali Mojinu dceru Duni a můžeme gorily rozmnožovat," uvedl ředitel ZOO Praha Miroslav Bobek. 

Otcem mláděte je šestadvacetiletý Kisumu, který aktuálně čeká dalšího potomka s třicetinou Kijivu. "Porod byl rychlý, a přestože je samice Duni prvnička, zvládla vše bez sebemenších potíží. První kontrakce jsme pozorovali zhruba ve čtvrt na devět večer, přičemž už o necelou hodinu později bylo mládě na světě," popsal porod kurátor savců Pavel Brandl. 

Z pochopitelných důvodů zůstává dnes Rezervace Dja veřejnosti zapovězena. Zítra by měla být opět otevřena, před expozicí goril ale bude přísně zakázáno používání fotoaparátů a kamer, protože objektivy by mohly Kisuma vyprovokovat k agresivnímu chování, které by pro mládě představovalo riziko. 

"Věřím, že gorilí mládě přivede do nedávno vybudovaného pavilonu Rezervace Dja další desetitisíce návštěvníků a že jeho popularita přispěje k ochraně goril v Africe," dodala náměstkyně primátora pro životní prostředí Jana Komrsková. 

Nejnovější zprávy