Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Rozloučení s Karlem Schwarzenbergem (†85) začalo. Lidé se mu mohou poklonit na Malé Straně

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Rozloučení s Karlem Schwarzenbergem (†85) začalo. Lidé se mu mohou poklonit na Malé Straně

Andrea Malá

6. prosince 2023 13:46

Karel Schwarzenberg

Spontánně už mu Česko dalo sbohem v listopadu, až dnes ale začal program oficiálního posledního rozloučení s Karlem Schwarzenbergem. Od středečního poledne až do pátečního večera se s ním na pražskou Malou Stranu může přijít rozloučit veřejnost. 

Od dnešního poledne je totiž lidem přístupný kostel Panny Marie pod řetězem, kde je vystavena uzavřená rakev s urnou. Bude tomu tak každý den od 12:00 do 22:00 až do pátku. Čestnou stráž mají na starosti vojáci Hradní stráže a skauti. 

Samotný pohřeb bude následovat v sobotu 9. prosince od 12 hodin ve svatovítské katedrále, informovala rodina. Mše se ujme pražský arcibiskup Jan Graubner, koncelebrovat budou kněží Tomáš Halík, Václav Malý či Ladislav Heryán. Čtení přednese synovec Ferdinand, o jednu z přímluv se postará Miroslav Kalousek. Smuteční řeč pronese prezident Petr Pavel. Na závěr obřadu poděkuje syn zesnulého Jan. 

Rakev, která bude zahalena do schwarzenberské vlajky, vyprovodí z chrámu smuteční marš pro maršálka Schwarzenberga v podání Hudby Hradní stráže a Policie České republiky. Poté bude naložena do vozu a přepravena na Orlík v doprovodu policie. 

Kníže byl příslušníkem české větve rodu Schwarzenbergů, která se v jeho deseti letech uchýlila po komunistickém převratu do emigrace v sousedním Rakousku. Schwarzenberg se vrátil domů až po sametové revoluci, kdy se z něj stal vedoucí kanceláře prezidenta Václava Havla. 

Sám se v politice začal angažovat až v novém tisíciletí. Nejprve byl senátorem, později poslancem, přičemž jeho mandát skončil až na podzim před dvěma lety, kdy definitivně odešel do důchodu. 

Předtím byl dvakrát ministrem zahraničí ve vládách Mirka Topolánka (2007 až 2009) a Petra Nečase (2010 až 2013), v druhém případě zastával i post místopředsedy vlády. V roce 2013 prohrál ve druhém kole přímé prezidentské volby s Milošem Zemanem. 

Nejnovější zprávy