Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Smutný fakt o Schwarzenbergovi: Pohřeb den před nedožitými narozeninami!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Smutný fakt o Schwarzenbergovi: Pohřeb den před nedožitými narozeninami!

Andrea Malá

10. prosince 2023 11:25

Karel Schwarzenberg Video

Česko se v sobotu rozloučilo se zesnulým knížetem Karlem Schwarzenbergem, v neděli má však další příležitost oslavit jeho velkolepý život. Na dnešek totiž připadají nedožité 86. narozeniny bývalého politika. 

Dnes se mělo slavit, místo toho došlo včera na smutné rozloučení. Mše ve svatovítské katedrále na Pražském hradě se ujal pražský arcibiskup Jan Graubner, koncelebrovali kněží Tomáš Halík či Ladislav Heryán. Čtení přednesl synovec Ferdinand, o jednu z přímluv se postaral Miroslav Kalousek. Smuteční řeč pronesl prezident Petr Pavel. 

Kromě současné hlavy státu nechyběli v katedrále jeho předchůdce Miloš Zeman, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, monacký kníže Albert či lichtenštejnský princ Alois. 

Kníže byl příslušníkem české větve rodu Schwarzenbergů, která se v jeho deseti letech uchýlila po komunistickém převratu do emigrace v sousedním Rakousku. Schwarzenberg se vrátil domů až po sametové revoluci, kdy se z něj stal vedoucí kanceláře prezidenta Václava Havla. 

Sám se v politice začal angažovat až v novém tisíciletí. Nejprve byl senátorem, později poslancem, přičemž jeho mandát skončil až na podzim před dvěma lety, kdy definitivně odešel do důchodu. 

Předtím byl dvakrát ministrem zahraničí ve vládách Mirka Topolánka (2007 až 2009) a Petra Nečase (2010 až 2013), v druhém případě zastával i post místopředsedy vlády. V roce 2013 prohrál ve druhém kole přímé prezidentské volby s Milošem Zemanem. 

Nejnovější zprávy