Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Poslední rozloučení se Schwarzenbergem (†85): Význam knížete vyzdvihl prezident Pavel

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Poslední rozloučení se Schwarzenbergem (†85): Význam knížete vyzdvihl prezident Pavel

Andrea Malá

9. prosince 2023 12:00 | Aktualizováno: 9. prosince 2023 14:40

V katedrála svatého Víta probíhá zádušní mše za Karla Schwarzenberga. (9.12.2023)

V pravé poledne začala v katedrále svatého Víta na Hradčanech zádušní mše za Karla Schwarzenberga, který zemřel v listopadu. Bylo mu 85 let. Česko se s exministrem zahraničí loučí už od středu, do pátku se veřejnost mohla poklonit zesnulému v řádovém kostele Panny Marie pod řetězem.

Mše se ujal pražský arcibiskup Jan Graubner, koncelebrovali kněží Tomáš Halík či Ladislav Heryán. Čtení přednesl synovec Ferdinand, o jednu z přímluv se postaral Miroslav Kalousek. Smuteční řeč pronesl prezident Petr Pavel. 

Pavel v ní podotkl, že Schwarzenberg byl velkou osobností českých moderních dějin. Jeho odchod je podle něj pomyslnou tečkou za epochou, kdy nesvobodu vystřídal nový stát. "Chtěl vždy stát na správné straně, i když to zrovna nebylo populární. Mělo by to být vzorem pro nás všechny," řekl prezident o zesnulém. 

Kromě současné hlavy státu nechyběli v katedrále jeho předchůdce Miloš Zeman, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, monacký kníže Albert či lichtenštejnský princ Alois. 

Rakev na závěr vyprovodil z chrámu smuteční marš pro maršálka Schwarzenberga v podání Hudby Hradní stráže a Policie České republiky. Poté byla naložena do vozu a vydala se na cestu na Orlík v doprovodu policie. 

Kníže byl příslušníkem české větve rodu Schwarzenbergů, která se v jeho deseti letech uchýlila po komunistickém převratu do emigrace v sousedním Rakousku. Schwarzenberg se vrátil domů až po sametové revoluci, kdy se z něj stal vedoucí kanceláře prezidenta Václava Havla. 

Sám se v politice začal angažovat až v novém tisíciletí. Nejprve byl senátorem, později poslancem, přičemž jeho mandát skončil až na podzim před dvěma lety, kdy definitivně odešel do důchodu. 

Předtím byl dvakrát ministrem zahraničí ve vládách Mirka Topolánka (2007 až 2009) a Petra Nečase (2010 až 2013), v druhém případě zastával i post místopředsedy vlády. V roce 2013 prohrál ve druhém kole přímé prezidentské volby s Milošem Zemanem. 

Nejnovější zprávy