Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 6. července 2024

Svátek slaví Upálení Mistra Jana Husa (1415), zítra Bohuslava

Schováváte jídlo před svými psy? Vědci zjistili, že to je zbytečné

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Schováváte jídlo před svými psy? Vědci zjistili, že to je zbytečné

Lenka Kučerová

19. září 2023 21:35

Ilustrační foto

Podle vědců se zdá, že si psi a vlci pamatují, kam lidé skrývají jídlo. To naznačuje, že dokáží používat formu sociálního učení známou jako pozorovací prostorová paměť. 

Pozorovací prostorová paměť je dovednost, která zahrnuje schopnost zapamatovat si a mentálně zmapovat rozložení prostředí nebo scény pouhým pozorováním. Umožňuje jim to v paměti uchovat a později vyvolat informace o uspořádání objektů, orientačních bodů nebo lokalit v jejich okolí.

Kromě lidí mají různé stupně pozorovací prostorové paměti také ptáci, delfíni a hmyz (např. včely). Předchozí výzkumy naznačily, že pozorovací prostorovou paměť mají i vlci a psi, ale tyto schopnosti nebyly důkladněji zkoumány.

V rámci studie publikované v časopise Plos One výzkumníci ve Wolf Science Center v rakouském Ernsbrunnu uskutečnili experimenty s devíti vlky a osmi kříženci vlků se psy. Každé zvíře bylo testováno na schopnost nalézt čtyři, šest nebo osm skrytých schránek potravy.

V některých případech zvířata pozorovala člověka, jak schovává jídlo, v jiných musela najít skrýš, kterou předem neviděla. Pokud viděli skrývání jídla, prvních pět skrýš s jídlem našli rychleji než ty, kde skrývání jídla neviděli. Naznačuje to, že zvířata nepoužívala k hledání pouze čich, uvedli výzkumníci.

Takové zjištění posílilo hypotézu, že vlci i psi mají pozorovací prostorovou paměť. Při hledání skrýš byli vlci úspěšnější než psi bez ohledu na to, jestli viděli ukrývané jídlo nebo ne. Podle vědců to může být způsobeno silnější „vytrvalostí a motivací související s jídlem“ u vlků.

Nejnovější zprávy