Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 2. července 2024

Svátek slaví Patricie, zítra Radomír

Státní smutek za oběti střelby a ve sv. Vítu i růže pro vraha

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Státní smutek za oběti střelby a ve sv. Vítu i růže pro vraha

Jana Procházková

23. prosince 2023 15:23

Ilustrační fotografie

Dnes, v sobotu 23. prosince 2023, na kdy je vyhlášen oficiální státní smutek, se celé Česko zastavuje při vzpomínce na obětí masové střelby, která si ve čtvrtek vyžádala 14 životů. V poledne se rozezněly zvony a lidé minutou ticha uctili památku všech obětí nesmyslného aktu jedince. Vlajky na úřadech visí na půl žerdi a lidé se snaží vyrovnat s tragickou událostí bohoslužbami.

Výrazným momentem Dne státního smutku byla mše v Svatovítské katedrále, kde se shromáždili i někteří pozůstalí po obětech čtvrteční střelby. Službu vedl pražský arcibiskup Jan Graubner.

Na oltář přinesli 18 bílých růží za oběti střelby na fakultě a v Klánovicích mladí lidé, zástupci univerzity, záchranář a policista. Jedna růže zde byla položena symbolicky i za vraha. Arcibiskup Graubner zdůraznil, že jedna růže je věnována také tomu, kdo se nechal zmanipulovat zlem, aby vyjádřil víru v to, že láska musí vždy převažovat nad zlem.

Arcibiskup Graubner vyjádřil šok nad tím, co se stalo, a tuto reakci sdílejí všichni. Bohoslužbu navštívili prezident Petr Pavel, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a předseda Senátu Miloš Vystrčil.

"Všichni se snažíme budovat ráj, ale realita ukazuje, že zlo existuje a nesmíme před ním zavírat oči. Musíme se mu umět postavit, linie mezi dobrem a zlem prochází přes srdce každého z nás," dodal.

V Česku se držela minuta ticha, což se bylo cítit na ulicích, veřejných prostranstvích a také byly zrušeny některé kulturní akce. Vánoční trhy byly doprovázeny tichem bez hudby. MHD připomněla oběti pulzujícími signály po dobu půl minuty. Velvyslanectví též projevila úctu.

Na náměstí Jana Palacha v Praze došlo ke kruté střelbě, která se stala nejhorším případem v dějinách Česka a druhým nejhorším v EU. Střelec David K vraždil v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, přičemž 14 lidí přišlo o život a mnoho dalších bylo zraněno. Střelec poté spáchal sebevraždu. Před tím pravděpodobně zabil svého otce na Kladensku a měl rovněž na svědomí dvojnásobnou vraždu v Klánovicích.

Nejnovější zprávy