Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 2. července 2024

Svátek slaví Patricie, zítra Radomír

V Česku začal státní smutek za čtvrteční tragédii

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

V Česku začal státní smutek za čtvrteční tragédii

Lenka Kučerová

23. prosince 2023 9:48

střelba na FF UK v Praze (21.12.2023)

V České republice dnes začal státní smutek, během něhož budou státní vlajky na úředních a veřejných budovách spuštěny na půl žerdi. V poledne by měli občané vyjádřit úctu památce obětí minutou ticha, zatímco zvony zazní po celé republice. 

Vyhlášení státního smutku obvykle probíhá při úmrtí významné osobnosti nebo k uctění obětí tragédie, a rozhoduje o něm hlava státu nebo vláda. Přesné události, které by se měly v tento den konat, nejsou stanoveny.

Prezidentská kancelář již v pátek odpoledne snížila vlajky na Pražském hradě na půl žerdi. Hradní stráž rovněž zrušila hudební doprovod při střídání stráží a další plánovaná vánoční hudební vystoupení v souvislosti s tragédií.

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě se dnes od 11 hodin koná bohoslužba za oběti a jejich rodiny, a to díky dohodě vlády s pražským arcibiskupstvím. Mši povede pražský arcibiskup Jan Graubner.

Tradičně bývá během státního smutku utlumena kulturní a sportovní akce, včetně koncertů a vystoupení v různých městech. Lidé jsou vyzváni k připomínání památky 14 obětí střelce v tichu. Poslední státní smutek v Česku byl vyhlášen v roce 2020 po úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery.

Na náměstí Jana Palacha v Praze došlo ve čtvrtek k nejhorší střelbě v historii České republiky a druhé nejhorší v EU. Útočník David K způsobil masakr v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, přičemž bylo 14 obětí a několik zraněných. Střelec poté spáchal sebevraždu. Před činem pravděpodobně zabil svého otce na Kladensku.

Nejnovější zprávy