Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Válka v Izraeli: Bojujeme opět za nezávislost státu, řekl občanům Netanjahu

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Válka v Izraeli: Bojujeme opět za nezávislost státu, řekl občanům Netanjahu

Andrea Malá

29. října 2023 10:52

Válka mezi Izraelem a Hamásem

Izrael svádí podle Benjamina Netanjahua druhou válku o nezávislost. Premiér na sobotní tiskové konferenci podle Times of Israel potvrdil, že IDF armáda zahájila druhou fázi konfliktu proti Hamásu. Radikálové před třemi týdny napadli Izrael, přičemž na jeho území vraždili a brali rukojmí. 

Cíle války jsou podle Netanjahua jasné - zničit Hamás a vrátit domů rukojmí. Premiér bez dalších podrobností uvedl, že se diskutuje o možné výměně všech rukojmích za všechny palestinské vězně v izraelských věznicích. Vláda o zahájení pozemní operace v Pásmu Gazy rozhodla jednomyslně.

"Vždycky jsme říkali: 'Nikdy více.' A 'nikdy více' je teď," uvedl Netanjahu a podpořil velitele a vojáky bojující v Gaze. ""Vědí, že národ a jeho vedení stojí za nimi. Jsou odhodláni vymýtit toto zlo ze světa, pro naši existenci a za veškerou humanitu," dodal. 

Novou fázi války potvrdil i ministr obrany Yoav Gallant, podle kterého se otřásla země v palestinské enklávě. "Je to něco jiného, co Hamás zatím od svého vzniku nezažil. Hamás má ztráty jako nikdy dřív," konstatoval s tím, že si uvědomuje, že konflikt jen tak neskončí. "Nebude to krátká válka. Bude to dlouhá válka. Je to my, anebo oni," prohlásil. 

Izraelská armáda poprvé pronikla do Gazy ve čtvrtek, kdy se po několika hodinách a zničení pozic, z nichž radikálové odpalují rakety, stáhla zpět. V pátek se scénář opakoval, ale vojáci se tentokrát už nestáhli. Mluvčí armády zároveň uvedl, že pozemní síly rozšiřují svou aktivitu v Gaze. 

Zpravodajská stanice CBS News následně uvedla, že američtí činitelé se domnívají, že jde o začátek pozemní invaze. V Gaze totiž zároveň v důsledku těžkého bombardování přestaly fungovat mobilní a internetové služby. 

Během izraelského bombardování Pásma Gazy podle místních úřadů zahynulo více než 7000 lidí, včetně 2704 dětí, a dalších 17 439 lidí bylo zraněno. Izrael po útoku ze strany Hamasu 7. října eviduje nejméně 1400 mrtvých a více než 3500 zraněných. Izraelské obranné síly také uvedly, že Hamas drží více než 200 rukojmích.

Celkový počet obětí konfliktu tak dosahuje podle dostupných a neověřených údajů až 8400 mrtvých a nejméně 20 000 zraněných na obou stranách. OSN informovala, že od zahájení izraelského bombardování bylo vysídleno více než 400 000 obyvatel Pásma Gazy.

Nejnovější zprávy