Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Válka v Izraeli má další oběti. Gaza se opět ocitla pod útoky

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Válka v Izraeli má další oběti. Gaza se opět ocitla pod útoky

Lenka Kučerová

17. října 2023 12:34

Izraelská armáda, ilustrační fotografie.

Izraelská armáda pokračovala během noci na dnešek v sérii odvetných leteckých útoků na Pásmo Gazy. Podle CNN se zaměřila na více než 200 cílů spojených s palestinskými organizacemi, včetně Islámského džihádu.

Podle Izraelských obranných sil byla cílem řada klíčových míst Hamásu, včetně centrálního sídla, kde bylo zabití několik členů tohoto radikálního hnutí, banky využívané organizacemi a významná velitelská stanoviště Hamásu, a rovněž byly postiženy skladovací prostory pro zbraně ve městě Gaza. Do těchto nočních leteckých útoků bylo také zapojeno izraelské námořnictvo.

V Pásmu Gazy ale se ale humanitární situace nadále horší. Podle úřadu OSN hrozí šíření nemocí kvůli nedostatku čisté pitné vody a poklesu zásob potravin. Místní nemocnice čelí nadměrnému přetížení, a tisícům pacientů hrozí smrt kvůli postupnému vyčerpávání paliva pro nouzové generátory elektřiny po masivním bombardování ze strany Izraele.

Humanitární organizace varují, že situace v Gaze je beznadějná. Lidé musí sdílet toalety, zásoby pitné vody klesají, a Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) má obavy z dehydratace a vzniku nemocí způsobených nečistou vodou. UNRWA varuje, že dodávky vody a sanitární služby selhaly, což představuje vážné riziko.

Palivo pro nouzové generátory elektřiny v nemocnicích rychle ubývá, což ohrožuje životy tisíců pacientů. Otevření přechodu Rafáh, jediného možného místa pro humanitární pomoc, zůstává nejisté, protože Egypt tvrdí, že nemůže fungovat kvůli izraelským náletům.

Počty obětí, zraněných a vysídlených v rámci izraelsko-palestinského konfliktu dosahují několika tisíců. Izrael zaznamenal nejméně 1400 mrtvých a více než 3500 zraněných. Izraelské obranné síly také uvádějí, že drží pravděpodobně 199 rukojmích.

Na palestinské straně rostou počty obětí. Izraelské letectvo podniká protiútoky na pozice v Gaze, a podle nejnovějších údajů, zveřejněných tamním ministerstvem zdravotnictví, bylo v Gaze zabito nejméně 2800 Palestinců a 9700 lidí bylo zraněno.

Celkový počet obětí v tomto konfliktu tak překročil hranici 4000 osob a zraněno bylo nejméně 13 000 lidí. OSN informovala, že od zahájení izraelských bombardování bylo vysídleno více než 400 000 obyvatel Pásma Gazy.

Nejnovější zprávy