Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Válka v Izraeli vstoupila do nové fáze, potvrdil Izrael! Vojáci vstoupili do Pásma Gazy

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Válka v Izraeli vstoupila do nové fáze, potvrdil Izrael! Vojáci vstoupili do Pásma Gazy

Andrea Malá

28. října 2023 17:04

Válka mezi Izraelem a Hamásem

Tři týdny po začátku konfliktu, který rozpoutal Hamás svým vpádem na izraelské území, kde vraždil a bral rukojmí, začala nová fáze války. Dnes to oznámil izraelský ministr obrany Yoav Gallant. Pozemním jednotkám se už v pátek podařilo proniknout do Pásma Gazy. 

"Země v Gaze se zatřásla," cituje Gallanta server Times of Israel. Ministr sdělil, že armáda zaútočila nad zemí i pod zemí, přičemž cílem jsou všichni teroristé. "Rozkazy jednotkám jsou jasné: operace bude pokračovat, dokud nepřijde nový rozkaz," uvedl. 

Politik ujistil izraelské občany, že armáda je připravena je bránit a zajistit bezpečnost státu. Výroky zazněly po ministrově jednání s nejvyššími zástupci vojska a služeb Mossad a Šin bet. 

Izraelská armáda poprvé pronikla do Gazy ve čtvrtek, kdy se po několika hodinách a zničení pozic, z nichž radikálové odpalují rakety, stáhla zpět. V pátek se scénář opakoval, ale vojáci se tentokrát už nestáhli. Mluvčí armády zároveň uvedl, že pozemní síly rozšiřují svou aktivitu v Gaze. 

Zpravodajská stanice CBS News následně uvedla, že američtí činitelé se domnívají, že jde o začátek pozemní invaze. V Gaze totiž zároveň v důsledku těžkého bombardování přestaly fungovat mobilní a internetové služby. 

Během izraelského bombardování Pásma Gazy podle místních úřadů zahynulo více než 7000 lidí, včetně 2704 dětí, a dalších 17 439 lidí bylo zraněno. Izrael po útoku ze strany Hamasu 7. října eviduje nejméně 1400 mrtvých a více než 3500 zraněných. Izraelské obranné síly také uvedly, že Hamas drží více než 200 rukojmích.

Celkový počet obětí konfliktu tak dosahuje podle dostupných a neověřených údajů až 8400 mrtvých a nejméně 20 000 zraněných na obou stranách. OSN informovala, že od zahájení izraelského bombardování bylo vysídleno více než 400 000 obyvatel Pásma Gazy.

Nejnovější zprávy