Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 4. července 2024

Svátek slaví Prokop, zítra Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Vraždu v Klánovickém lese obklopují dezinformace: Jak reaguje policie a ministr Rakušan?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Vraždu v Klánovickém lese obklopují dezinformace: Jak reaguje policie a ministr Rakušan?

Andrea Malá

21. prosince 2023 9:17

Policejní manévry na místě vraždy v Klánovicích.

Navzdory velkému úsilí zůstává vražda v Klánovickém lese neobjasněna, takže ji začaly na sociálních sítích obklopovat dezinformace. Všímá si toho policie i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Jak reagovali?

Policie ve středu odpoledne ukončila dvoudenní bezpečnostně pátrací akce v Klánovickém lese. "Nenašli jsme v něm nikoho, kdo by se tam skrýval, byl nebezpečný, a ani nic, co by aktuálně naznačovalo jakékoliv hrozící riziko. Zvýšený výkon služby bude v oblasti dál pokračovat," uvedla po pátrání.

Večer pak reagovala na šířící se dezinformace. "Opravdu si někdo myslí, že policie zná totožnost pachatele a nevyužije tak účinnou zbraň, jako je medializace jeho podoby?" podivili se policisté na sociální síti X.

Podle strážců zákona se na sítích objevily desítky expertů, kteří disponují "zaručenými" informacemi od "ověřených", zpravidla anonymních zdrojů. "Po pachateli policie pátrá a jeho totožnost je ji dosud neznámá. Pokud kdokoliv disponuje relevantními informacemi, policie je jistě uvítá," dodali.

"Vražda je vždycky otřesný čin, vražda dítěte se ale naprosto vzpírá pochopení. Rozumím tomu, že veřejnost je událostí v Klánovicích šokovaná a zneklidněná stejně jako já," reagoval ministr Rakušan. 

"Chci vás ujistit, že Policie dělá maximum pro to, aby pachatele vypátrala. Do té doby buďme prosím všichni ostražití. A to nejen vůči podezřelým lidem, ale i vůči rádobysenzačním informacím. Není pravda, že Policie identitu pachatele zná a tají ji, jak se v posledních hodinách šíří hoaxem. Snaha zneužít takovou tragédii je prostě odporná," dodal. 

Strážci zákona se případem zabývají od pátečního odpoledne, oznámení na tísňovou linku přijali kolem 15. hodiny. Svědkyně zaslechla v Klánovickém lese několik výstřelů. Policisté ihned vyrazili událost prověřit. Na místě byly nalezeny dvě zastřelené osoby, šlo o dospělého člověka a dítě. 

Nejnovější zprávy