Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 6. října 2024

Svátek slaví Hanuš, zítra Justýna

Webbův dalekohled našel důkazy o oceánu na exoplanetě. Vědci tvrdí, mohl by tam být život

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Webbův dalekohled našel důkazy o oceánu na exoplanetě. Vědci tvrdí, mohl by tam být život

Jana Procházková

14. září 2023 5:56

Exoplaneta K2-18 b

Vesmírný teleskop Jamese Webba úspěšně detekoval molekuly uhlíku, metanu a oxidu uhličitého v atmosféře exoplanety K2-18b. Tato pozorování naznačují, že povrch této exoplanety může být značně pokryt vodou, což otevírá možnost existence života na jejím povrchu, informuje Space.com.

Exoplaneta K2-18 b má 8,6krát větší hmotnost než Země a nachází se asi 120 světelných let daleko. 

Nový výzkum našel v atmosféře této exoplanety stopy oxidu uhličitého a metanu, ale žádný amoniak. Vědci předpokládají, že pod atmosférou K2-18b bohatou na vodík existuje oceán.

Vesmírný dalekohled Jamese Webba také mohl detekovat molekuly zvané dimethylsulfid (DMS), které na Zemi produkují živé organismy v mořském prostředí. 

Vědci však zdůrazňují, že přítomnost dimethylsulfidu zatím není definitivně potvrzena a je potřeba další výzkum.

"Budoucí pozorování Webba mohou potvrdit, zda DMS (dimethylsulfid - pozn. red.) skutečně existuje v atmosféře K2-18b na významných úrovních," řekl Nikku Madhusudhan, astronom z University of Cambridge a hlavní autor studie.

Vědci zachovávají "chladnou hlavu" ohledně možnosti existence mimozemského života na exoplanetě K2-18b. I když planeta disponuje oceánem a atmosférou obsahující molekuly uhlíku, to samo o sobě nezaručuje existenci života.

Studie naznačuje, že plášť exoplanety může obsahovat led, který se tvoří při vysokých teplotách a tlacích, jaké panují v nitru Neptunu. V takovém případě by voda mohla být příliš horká pro život, což by omezovalo jeho přítomnost na povrchu K2-18b.

Astronomové budou nadále pozorovat exoplanetu K2-18b pomocí Jamese Webbova dalekohledu, aby ověřili své hypotézy a získali další informace o prostředí této exoplanety. Je třeba zdůraznit, že tento dalekohled již přinesl důležité objevy, jako například Prstencovou mlhovinu vytvořenou výbuchem hvězdy během posledních 2000 let.

Nejnovější zprávy