Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

FOTO: NASA zaznamenala, jak černá díra pohlcuje hvězdu

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

FOTO: NASA zaznamenala, jak černá díra pohlcuje hvězdu

Jana Procházková

10. září 2023 16:10

Tento astronomický jev se nazývá přílivová destrukce. Vědci je vidí jako záblesky světla o více vlnových délkách – vznikají, když se trosky srazí s diskem materiálu, který již obíhá černou díru.

Pomocí observatoře Neila Gehrelse Swifta vědci objevili černou díru, která opakovaně pohltila hvězdu podobnou Slunci.

Zafixování takové události bylo možné díky nové metodě analýzy dat rentgenového dalekohledu (XRT) družice, píše NASA .

Astrofyzik z University of Leicester ve Velké Británii a člen týmu Swift vedl studium hvězdy a její "hladové" černé díry, souhrnně známé jako Swift J023017.0+283603. Podrobně byl publikován 7. září v časopise Nature Astronomy.

Když se hvězda dostane příliš blízko k černé díře, gravitační síly vytvářejí intenzivní příliv a odliv. Rozbijí ho do proudu plynu. Náběžná hrana se točí kolem černé díry a zadní hrana jde mimo systém. 

Tento astronomický jev je znám jako přílivová destrukce, který vědci pozorují jako záblesky světla různých vlnových délek. Tyto záblesky vznikají, když trosky narazí na disk materiálu, který obíhá černou díru.

V nedávné době vědci zkoumají variace tohoto jevu nazývané částečné nebo opakované slapové destrukce. Název tuto podstatu dobře vystihuje, protože při tomto jevu hvězda přiblíží černou díru, jejíž gravitace ji vyboulí ven a vyvrhne materiál, ale přesto hvězda samotná přežije.

Tento proces se opakuje, dokud hvězda nepřijde o příliš mnoho plynu a nakonec se rozpadne. Různé kombinace hvězd a černých děr s různými charakteristikami vytvářejí širokou škálu různých chování, která se zkoumají a klasifikují.

Swift J0230 byl poprvé pozorován 22. června 2022 pomocí rentgenového teleskopu XRT. Nachází se ve vzdálenosti více než 500 milionů světelných let. Od té doby bylo zaznamenáno devět výbuchů každých několik týdnů od jeho objevu.

Evan a jeho tým zaznamenali opakované slapové kolapsy hvězdy, která připomíná naše Slunce a obíhá kolem černé díry s masou až 200 000krát větší než Slunce. Během každého přílivu tato hvězda ztrácí přibližně třikrát hmotnost Země z jejího materiálu.

Objev Swift J0230 byl umožněn díky novému automatizovanému systému pro vyhledávání XRT pozorování, který vyvinul Evan a nazval ho Swift X-ray Transient Detector.

Tento systém funguje tak, že přístroj nejprve pozoruje určitou část oblohy a získaná data jsou poté přenesena na Zemi, kde jsou porovnávána s předchozími XRT snímky téhož místa. Pokud se v této části rentgenové oblohy objeví změna, vědci jsou o tom upozorněni. V případě objevu Swift J0230 byl Evan s kolegy schopen rychle koordinovat další pozorování v dané oblasti.

Družice Swift byla původně navržena pro studium gama záblesků, což jsou nejsilnější energetické emise ve vesmíru. Po vypuštění však vědci objevili její schopnost studovat různé nebeské objekty, včetně přílivových vln a komet.

Nejnovější zprávy