Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Zakrytí Venuše Měsícem: K zajímavému úkazu na obloze dojde za pár minut

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zakrytí Venuše Měsícem: K zajímavému úkazu na obloze dojde za pár minut

Andrea Malá

9. listopadu 2023 10:25

Měsíc, ilustrační fotografie.

Letmý pohled na oblohu může být dnes dopoledne jiný, než obvykle bývá. Astronomové upozornili na zajímavý úkaz, který bude možné pozorovat během následujících pár desítek minut. 

Ve čtvrtek 9. listopadu ráno uvidíme za svítání Měsíc ve fázi úzkého srpku (4 dny po poslední čtvrti) a velmi blízko u něj jasnou planetu Venuši (v roli Jitřenky). Tím to ale nekončí.

Úhlová vzdálenost mezi Měsícem a Venuší se bude neustále zmenšovat a krátce před 11. hodinou dojde k zákrytu Venuše Měsícem. I když jde o úkaz na denní obloze (v bezpečné vzdálenosti od Slunce), na jasném nebi a za dobrých podmínek, především při průzračném vzduchu, by mohl být vidět i pouhýma očima, protože Venuše se dá najít i na čisté obloze za denního světla. Lepší ale bude vzít si na pomoc alespoň menší dalekohled (třeba i triedr).

Celý úkaz potrvá více jak hodinu, samotný vstup Venuše za měsíční okraj (ten, který bude viditelný) a její výstup naopak zpoza neosvětleného okraje Měsíce bude trvat jen desítky sekund. Venuše bude mít také fázi – podobnou Měsíci mezi úplňkem a poslední čtvrtí, takže v dalekohledu se bude jevit jako svítící oválek. V Praze vstup nastane okolo 10:58 SEČ, výstup okolo 12:13. Na jiných místech České republiky se budou časy lišit až v minutách. 

Nejnovější zprávy