Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 25. září 2024

Svátek slaví Zlata, zítra Andrea

Zmizel led, hrozí katastrofa! Jeho hladina v Antarktidě je na „ohromujícím“ historickém minimu

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zmizel led, hrozí katastrofa! Jeho hladina v Antarktidě je na „ohromujícím“ historickém minimu

Jana Procházková

19. září 2023 3:48

Antarktida je nejchladnější kontinent na Zemi.

Vědci varují, že množství ledu poblíž Antarktidy je v současnosti výrazně pod očekávanou úrovní pro tyto měsíce. Další tání ledu v této oblasti, která ovlivňuje celé planetární klima, by mohlo mít závažné důsledky. Někteří badatelé se obávají, že v důsledku klimatických změn může dojít k pokračování rekordního úbytku ledu.

Odborníci varují, že dochází k rapidnímu úbytku ledu v Antarktidě. Podle zprávy z The Telegraph chybí nyní množství ledu, jehož plocha odpovídá pětinásobku rozlohy Britských ostrovů. Vědci upozorňují, že tento vývoj může mít zničující dopady.

"Je to dost mimo od všeho, co jsme dosud viděli. Je to téměř ohromující," prohlásil podle webu BBC Walter Meier, který v Národním centru pro údaje o sněhu a ledu pozoruje mořský led v Antarktidě. 

Důsledkem chybějícího ledu je, že se odráží méně sluneční energie zpět do atmosféry, což má za následek oteplování okolní vody. To vede k dalšímu tání ledu a celkovému oteplování planety.

Vědci nyní pátrají po všech faktorech, které stojí za zmizením ledu. 

"Existuje riziko, že se led odlomí a odplaví nás na moře," upozornil doktor Robbie Mallett, který na Antarktidě působí. K němu se přidal profesor Martin Siegert. "Probouzíme tohoto antarktického obra? Pro svět by to byla naprostá katastrofa," prohlásil.

Zvýšení mořské hladiny o každý milimetr má významné důsledky, včetně nebezpečných bouřek. V posledních desetiletích rozpuštěný led z Antarktidy přispěl k nárůstu mořské hladiny o 7,2 milimetru. 

Na vině je obrovské navýšení teplot v březnu 2022, kdy teploty stouply z -50 stupňů Celsia na pouhých -10 stupňů. "Když jsem před 30 lety začal studovat Antarktidu, nikdy jsme si nemysleli, že by tam mohlo dojít k extrémním jevům," dodal Siegert.

Vědci také čelí obtížnosti v určení tloušťky ledového pokryvu Antarktidy. Věří však, že za táním ledu stojí teplé oceány, změny v oceánských proudech, větry a jevy jako El Niño.

Nejnovější zprávy