Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 3. července 2024

Svátek slaví Radomír, zítra Prokop

77letý Izraelec musí po 50 letech opustit dům v útesu, který si sám vytesal + VIDEO S PROHLÍDKOU DOMU

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

77letý Izraelec musí po 50 letech opustit dům v útesu, který si sám vytesal + VIDEO S PROHLÍDKOU DOMU

Jana Procházková

5. října 2023 5:31

Izraelec žil v pobřežní skále, protože – jak vysvětluje – miluje zvuk vln

Izraelec Nissim Kahlon žije půl století v jeskyni jako poustevník - jak sám říká, a kterou vyhloubil vlastníma rukama. V 70. letech mu úřady nařídily neobvyklý dům zbourat, příkazy ale nesplnil. Vláda si po desetiletích mlčení znovu vzpomněla a požaduje, aby se vystěhoval. Sedmaasedmdesátiletý muž však hodlá bojovat, protože – jak sám tvrdí – nemá peníze na koupi „obyčejného“ domu.

77letý Izraelec Nissim Kahlon, který se označuje za milovníka „hluku vln moře“, žije už 50 let v jeskyni, kterou vytesal poblíž pláže. Vybral si tak neobvyklé místo k životu, protože chtěl neustále slyšet zvuky moře, píše server Daily Telegraph.

Rok od roku byla jeskyně větší a větší, jak Kahlon vytvářel nové místnosti. Muž není zastáncem moderních technologií - nemá telefon ani připojení k internetu . Chcete-li mluvit se 77letým mužem, musíte za ním přijít osobně.

Ačkoli Kahlon přiznává, že dům postavil bez jakýchkoli povolení, věří, že úředníci dali „tichý“ souhlas, když před lety připojili jeskyni k elektrické síti. Je pravda, že v roce 1974 dostal fanoušek moře od úřadů příkaz k demolici , ale od té doby ho nikdo nekontaktoval.

Nyní mu ale hrozí vystěhování ze svého vzácného příbytku kvůli dekretu vydanému před padesáti lety, když jej začal stavět. Podle Fox News Izraelec odmítá ustoupit od svého celoživotního úspěchu.

Loni se úřady rozhodly muže násilně vystěhovat, informuje izraelský deník Haaretz. Ministerstvo vnitra také uvedlo, že za posledních pět desetiletí Kahlon zničil útes, ohrozil ostatní lidi a použil veřejnou pláž pro soukromé účely.

Opravdu miluji moře,“ řekl Nissim Kahlon agentuře Tazpit (TPS). "Nemám peníze na koupi domu," dodal.

Video: 50 let poté, co svůj dům vytesal do útesu, čelí Izraelec vystěhování | TPS - Izraelská tisková agentura

„Já odtud neodejdu. Jsem připraven, že mě tady pohřbí. Nemám kam jít, nemám jiný domov.“
Agentuře Associated Press řekl, že ho úřady „očerňují“.

Úřady chtějí jeho poustevnu nahradit výnosnou přímořskou promenádou, dobře spojenou s městem. Nissim Kahlon vysvětluje, že si vytvořil vlastní dům v lůně přírody. 

V prohlášení pro TPS ministerstvo ochrany životního prostředí označilo dům za „významné ohrožení životního prostředí a bezpečnosti, podle odborných posudků jménem magistrátu Herzliya, který je podřízen ministerstvu“.

"V recenzích, které magistrát Herzliya zveřejnil v průběhu let, se zdá, že budova je nebezpečná a že útes se rozpadá," uvádí se v prohlášení.

Jak dům stavěl (tesal)?

Kahlon žil ve stanu podél pláže Herzliya od roku 1973, když začal kopat do pískovcových útesů a vytvářet jeskyni. Postupem času přidal k jednoduché jeskyni další místnosti a naplnil ji materiálem, který nasbíral z pláže a popelnic v okolí Tel Avivu.

„Z kamenů, které těžím, vyrábím odlitek a stavím zeď. Není tu žádný odpad, jen materiál, to je logika,“ vysvětlil Kahlon.

"Všechno je užitečné, nejsou žádné odpadky."

Magistrát města Herzliya a EPM se nadále dohadují o tom, kdo je odpovědný za řešení stavu oblasti, přičemž EPM nakonec převzalo odpovědnost za vydání oznámení o vystěhování, zatímco magistrát Herzliya údajně našel alternativní bydlení pro Kahlona, který ho zatím odmítá.

Muž podal odvolání, které je v řízení. Prozatím není známo, zda úřady seniorovi dovolí, aby si zvuk vln dál užíval po zbytek života.

Nejnovější zprávy