Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Ani sirény, ani kryty. V Gaze nic nemáme, před bombami nás varují sousedé, říkají tamní obyvatelé

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Ani sirény, ani kryty. V Gaze nic nemáme, před bombami nás varují sousedé, říkají tamní obyvatelé

Lenka Kučerová

13. října 2023 16:56

Válka mezi Izraelem a Hamásem

Když Hamás odpaluje rakety na Izrael, pokročilé varovné detektory spustí poplach v ohrožených čtvrtích, civilisté prchají do rozsáhlé sítě protileteckých krytů a systém Iron Dome sestřeluje projektily ve vzduchu. V Gaze ale žádný takový systém nefunguje. A nikdo do poslední chvíle neví, kam která bomba nebo raketa dopadne.

V Gaze nebyla k dispozici žádná high-tech obrana, která by před útokem ochránila 47letého Maisara Barouda, když jeho bytový dům zasáhly v pondělí večer izraelské nálety. Jediné, co ho a jeho rodinu zachránilo, byl soused křičící z ulice.

Sousedovi zavolala izraelská armáda a upozornila ho, že hrozí útok na nedalekou obytnou budovu. Ten pak řekl Baroudovi a dalším 15 členům rodiny žijícím v domě, včetně devíti dětí, aby utekli.

První úder zničil většinu ze šesti budov v bloku, včetně té Baroudovy. "Můj domov už nebyl, zůstala jen kostra," svěřil se CNN. "Dveře byly zničeny, vnější stěny budovy byly všechny pryč, okna rozbitá," dodal.

Přesto Baroud a další předpokládali, že to nejhorší mají za sebou, a zamířili zpět do domu, aby zachránili své věci. O několik minut později obdržel soused další volání od izraelské armády, že se blíží bombardování, a rodiny znovu uprchly.

Druhý úder zničil Baroudův dům zcela, a jeho umělecké studio se proměnilo v trosky.

Tak vypadá každodenní realita pro Palestince žijící v Gaze, bez ochrany robustní infrastruktury civilní obrany. Bez náletových sirén nebo protileteckých krytů se více než 2 miliony Palestinců žijících na obleženém území spoléhají na vzácné telefonáty nebo textové zprávy od izraelské armády, aby je upozornily na hrozící údery.

"V Gaze nic nemáme... nemáte kam jít, žádné kryty proti bombám, žádné útočiště, jste na ulici," řekl Baroud. "Pokud budete mít to štěstí, že vás upozorní, abyste vypadli z domu, odejdete se slovy 'Díky bohu'."

V Gaze ale není volání nebo textová upozornění zdaleka zaručeno a nanejvýš poskytují obyvatelům několik minut na evakuaci. Často jde tak jen o odhady.

Nedostatek ochrany je v ostrém kontrastu se systémy civilní obrany Izraele, který v posledních dnech čelil intenzivním palbám raket z Hamásu. Izrael se může pochlubit propracovanými a technologicky pokročilými schopnostmi – od včasné radarové detekce až po Iron Dome – určené k ochraně svých civilistů v případě útoku.

Nedostatek civilní obrany zasáhl také mezinárodní humanitární a zdravotnické pracovníky, kteří se potýkají se sporadickým upozorněním na izraelské protiútoky. Lékaři bez hranic v Gaze dostali v úterý dostávají uprostřed noci textovou zprávu, která jim sdělila, aby evakuovali své domovy. "Musíte probudit své děti uprostřed noci a opustit svůj dům, aniž byste si vzali něco ze svých věcí," uvedli.

Doktorka Barbara Zindová, americká dětská lékařka v Gaze na lékařské misi, hovořila v úterý s CNN o tom, že v oblasti uvázla, když její rozhovor přerušily hlasité bombové útoky před jejím hotelem. Na otázku, zda by mohla vyhledat bezpečný úkryt, odpověděla: "Tady nejsou žádné úkryty proti bombám."

Izraelské zákony naopak vyžadují, aby všechny domy, obytné budovy a průmyslové budovy měly kryty proti bombám. Tyto úkryty se ukázaly jako zásadní pro ochranu Izraelců, když se spustí varovné sirény – poskytují veřejnosti bezpečná a opevněná místa, kde se mohou schovat před přilétajícími raketami.

Největší obranou proti raketám Hamásu je ale Iron Dome, systém protivzdušné obrany vyvinutý a vyráběný izraelskou společností Rafael Advanced Defense Systems. Jedná se o komplexní systém, který je navržen k ochraně Izraele před krátkým dosahem raket a střel vystřelovaných zejména ze Gazy a Libanonu. Iron Dome byl poprvé nasazen v roce 2011 a od té doby se stal důležitou součástí izraelské obrany proti raketovým hrozbám.

Systém Iron Dome je schopen detekovat, sledovat a ničit rakety a střely, které jsou určeny k útoku na izraelské území. Sestává z radarového systému, který sleduje letící projektily a identifikuje hrozby, a z protiraketových střel, které jsou vypouštěny k zničení nepřátelských střel.

Iron Dome je schopen rozhodnout, které rakety mají být zničeny, a které mohou dopadnout na neobydlené oblasti. Tímto způsobem pomáhá minimalizovat škody a ztráty na lidských životech způsobené raketovými útoky.

S mnohem menšími zdroji Gaza nevybudovala nic srovnatelného s izraelskými obrannými systémy. Hamás sice vybudoval síť podzemních tunelů pro své bojovníky, ale neinvestoval do civilních krytů nebo varovných sítí.

Nedostatek obrany způsobil, že civilisté jako Baroud žijí ve strachu. Když si prohlíží ruiny své budovy, řekl, že se diví, proč byl zasažen jeho dům. "Pořád se ptám proč? … Nemá smysl se ptát...“

Nejnovější zprávy