Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 4. července 2024

Svátek slaví Prokop, zítra Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Covid.19 opět na vzestupu. Jak se před ním účinně bránit?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Covid.19 opět na vzestupu. Jak se před ním účinně bránit?

Lenka Kučerová

23. září 2023 14:58

Ilustrační fotografie

Léto končí a do Evropy se vrací sezóna respiračních onemocnění, covidu nevyjímaje. Víte jak se pro ti němu účinně bránit?

Očkování: Jedním z nejúčinnějších způsobů ochrany před covidem-19 je očkování. Zvážit by jej měli zejména osoby starší a náchylné k různým nemocem.

Roušky: Pokud jste v místech, kde je vysoké riziko nákazy, měli byste nosit roušku, zejména pokud nejste plně očkováni. Kvalitní roušky mohou chránit vás i ostatní.

Mytí rukou: Pravidelně si myjte ruce mýdlem a vodou po dobu alespoň 20 sekund. Používejte také dezinfekční prostředky na bázi alkoholu, pokud nemáte přístup k myčce.

Sociální distancování: Udržujte fyzickou vzdálenost od lidí mimo váš domov, zejména v místech s vysokým rizikem šíření viru.

Vyvarujte se přeplněným místům: Snažte se omezit návštěvu míst, kde se může snadno šířit virus, jako jsou hromadná shromáždění, bary a restaurace.

Ventilace: Pokud jste v uzavřeném prostoru s dalšími lidmi, snažte se udržovat dobrou ventilaci. Otevřete okna nebo použijte vzduchotechniku.

Zvýšená hygiena: Dbejte na čistotu a hygienu ve svém domě. Pravidelně dezinfikujte povrchy, které se často dotýkáte.

Podpora imunitního systému: Snažte se žít zdravým způsobem života, včetně dostatečného spánku, vyvážené stravy a pravidelné fyzické aktivity, což může posílit vaši imunitu.

Dodržujte pokyny úřadů: Příslušné úřady a hygienické stanice mohou poskytnout aktuální informace a pokyny ohledně omezení a opatření a základě statistik šíření nemoci. 

Nejnovější zprávy