Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 4. července 2024

Svátek slaví Prokop, zítra Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Covid se vrátil s jinými příznaky! Pozor, tento se objeví jako první

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Covid se vrátil s jinými příznaky! Pozor, tento se objeví jako první

Jana Procházková

25. září 2023 1:16

Ilustrační fotografie

Podle lékařů mají příznaky covidu-19 nyní jiný průběh než v minulosti. Průběh onemocnění je také ve většině případů mírný a nevyžaduje hospitalizaci. Důvodem je podle odborníků skutečnost, že se u lidí zvýšila imunitní reakce.

Na začátku pandemie bylo obtížné zjistit, zda jste nakaženi virem SARS-CoV-2. Příznaky infekce byly totiž velmi podobné příznakům běžné chřipky nebo alergie a pacienti často zjistili, že jsou nemocní, až po vyšetření. V té době se COVID-19 nejčastěji projevoval nachlazením nebo infekcemi dutin. Nakonec se výraznými příznaky stala ztráta chuti a čichu. "Nejsou to ty symptomy, které jsme vídali dříve. Jsou to hodně ucpané horní cesty dýchací, občas kýchání, obvykle mírná bolest v krku," popsal pro NBC News lékař Erick Eiting.

V současné době mají příznaky podle lékařů jiný průběh. Čeho si pacienti v tomto období všímají nejdříve?

Nemoc podle něj nyní začíná bolestí v krku, poté začne ucpaný nos. "Skoro každý, koho jsem v poslední době ošetřoval, měl velmi mírné symptomy. Jediný důvod, proč jsme poznali, že šlo o covid, byl, že jsme je testovali," poznamenal Eiting.

Příznaky přecházejí z jednoho na druhý

Koronavirus v současnosti postihuje především horní cesty dýchací a obvykle začíná bolestí v krku. Grace McComseyová, lékařka z Case Western University, řekla pro NBC News, že tento příznak může mít různou intenzitu, přičemž někteří pacienti jej popisují jako pálení v krku. Bolest pak ustupuje právě včas, aby se dostavilo zahlenění, které může být doprovázeno dalšími potížemi, jako je únava, bolesti, horečka, zimnice, bolest hlavy a rýma, která může vyústit v kašel. Bolesti svalů a únava mohou přetrvávat několik dní, ale překrvení může přetrvávat déle.

V současné době pacienti hlásí řadu různých příznaků, mezi které patří bolest hlavy, únava, bolest svalů, horečka a zimnice. Výrazná ztráta čichu a chuti, kterou zažívalo na začátku pandemie 60 až 70 procent pacientů, se nyní objevuje u mnohem menšího množství pacientů, přibližně u desetiny až pětiny.

Podle anglické studie, která sleduje symptomy COVID-19 dlouhodobě, jsou v současné době nejběžnějšími příznaky plný nos, bolest hlavy, únava, kýchání a bolest v krku, píše The Sun. Tato změna v projevu příznaků ukazuje na evoluci nemoci a důležitost sledování aktuálních informací o COVID-19 a jeho symptomech.

Některé příznaky koronavirové infekce jsou nyní méně výrazné. Suchý kašel a ztráta chuti a čichu byly v minulosti silnými indikátory, ale nyní nejsou tak časté. McComseyová odhaduje, že na ztrátu čichu nebo chuti si stěžuje jen asi 10 až 20 % jejích pacientů, což je výrazný pokles oproti 60 až 70 % na začátku pandemie. "Nejsou to typické příznaky, které jsme pozorovali dříve. Nyní je to hodně překrvení, někdy kýchání a obvykle mírná bolest v krku," řekl Erick Eiting z operačního sálu pro urgentní medicínu na Mount Sinai Downtown v New Yorku. Zároveň méně pacientů hlásí, že mají průjem ve srovnání s minulostí. Díky měnícím se příznakům může být o něco obtížnější odlišit covidu od jiných běžných onemocnění. Je však velmi dobře, že mnohem méně pacientů potřebuje hospitalizaci. Mnoho pacientů se také dokáže zotavit bez léčby nebo antivirové tablety Paxlovide.

Virolog Dan Barouch zdůrazňuje, že pokles výskytu některých původních příznaků COVID-19, jako je ztráta čichu a chuti, neznamená, že subvarianty viru jsou slabší, ale spíše poukazuje na zlepšení lidské imunity, včetně imunity získané díky očkování. To je pozitivní zpráva, která ukazuje, že vakcíny mají stále významnou roli v boji proti nemoci.

Pokud jde o aktuální situaci, počet nakažených v České republice roste, ale nemocnice zatím nejsou plné pacientů s COVID-19. V současnosti je hospitalizováno 116 pacientů, z nichž 11 je na jednotce intenzivní péče, vyplývá z informací ministerstva zdravotnictví.

Nejnovější zprávy