Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 2. července 2024

Svátek slaví Patricie, zítra Radomír

Italská Lampedusa se hroutí pod náporem tisíců migrantů. Francie a Německo zavírají hranice

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Italská Lampedusa se hroutí pod náporem tisíců migrantů. Francie a Německo zavírají hranice

Lenka Kučerová

13. září 2023 13:17

Ilustrační foto

V úterý dorazilo na italský ostrov Lampedusa rekordních více než 5000 migrantů. Dnes od půlnoci se k nim připojilo téměř tisíc dalších utečenců, což ukazuje, že nárůst nových příchozích stále pokračuje, informovala agentura ANSA

V úterý na Lampedusu dorazilo celkem 110 lodí, které přepravovaly 5112 migrantů. Dnes bylo zaznamenáno 23 dalších člunů. V přístavu panuje značný chaos, migranti se kupí na molu, a pracovníci místního zařízení pro migranty jsou unavení.

Kolem čtvrté hodiny ranní došlo k tragédii, kdy pobřežní stráž vylodila na pevninu 46 zachráněných migrantů. Během chaotického vyloďovacího manévru několik lidí spadlo do moře, včetně pětiměsíčního chlapce, který zahynul.

Lampedusa je častým cílem lodí, které vyplouvají z pobřeží Tuniska, protože je od něj vzdálena pouze asi 200 kilometrů. Středisko pro migranty na ostrově má kapacitu pro 400 osob a je dlouhodobě přeplněné.

Podle dat italského ministerstva vnitra do 11. září tohoto roku dorazilo přes moře do Itálie více než 116 000 migrantů, což je výrazně vyšší číslo než v předchozím roce, kdy ve stejném období dorazilo něco přes 63 000 migrantů.

Podle agentury má příliv migrantů vliv i na okolní státy. Francie a Německo uzavřely své hranice s Itálii. Francouzský ministr vnitra Gérarld Darmanin ohlásil záměr "zabezpečit" hranici mezi městy Menton a Ventimiglia, kde byl zaznamenán 100procentní přeshraniční nárůst.

Nejnovější zprávy