Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 2. července 2024

Svátek slaví Patricie, zítra Radomír

Kdo jsou vlastně vrazi? Jen tři až pět procent násilných činů je spojeno s duševní nemocí, varují odborníci

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Kdo jsou vlastně vrazi? Jen tři až pět procent násilných činů je spojeno s duševní nemocí, varují odborníci

Lenka Kučerová

23. prosince 2023 8:54

Policie zasahuje na místě střelby na FF UK. (21.12.2023)

Jen tři až pět procent násilných trestných činů je spojeno s duševní nemocí. Organizace Nevypusť duši varovala před stigmatizací psychiatrických pacientů, kteří by mohli být nespravedlivě spojováni s takovými spekulacemi. Podle odborníků této organizace není diagnóza duševního onemocnění rozhodujícím faktorem pro sklony k násilné trestné činnosti.

"Uchylovat se ke generalizacím a zabíhat do myšlenkových zkratek, které nám usnadňují situaci porozumět a zpracovat ji, je pochopitelná a běžná reakce v krizových situacích. I přesto je dobré si pamatovat, že drtivá většina násilných trestných činů nemá jakoukoli souvislost s duševním onemocněním a že jazyk, který to naznačuje, je pro mnoho z nás bolestivý a zraňující," píší odborníci.

"Představte si, jak se může cítit vaše dcera, která sbírá odvahu oslovit školní psycholožku. Nebo váš bratr, který v těžké situaci vyhledal psychiatra. Kolegyně, která je objednaná se synem na vyšetření v pedagogicko-psychologické poradně. Student medicíny, který zvažuje věnovat se dětské psychiatrii," dodali.

Podotýkají, že lidé, kteří se potýkají s duševními obtížemi jsou naši kolegové, sourozenci, spolužáci, kamarádi, sousedé, zkrátka my všichni. "Lidé s duševními obtížemi mohou a měli by studovat na vysokých školách, kam patří stejně, jako všichni ostatní," dodali experti.

Vyzvali, aby lidé nespadli do pasti mýtů a osočování jednotlivců nebo celého systému péče o duševní zdraví. "Nesuďme. Dvakrát si rozmysleme, než řekneme něco o šílencích, zavírání do nemocnic, léčeben nebo za mříže. Obětí už bylo dost," uvedli.

Nejnovější zprávy