Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 4. července 2024

Svátek slaví Prokop, zítra Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Na covid se v Česku dál umírá. Vědci řekli, jestli se nemoci někdy zbavíme

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Na covid se v Česku dál umírá. Vědci řekli, jestli se nemoci někdy zbavíme

Lenka Kučerová

16. října 2023 20:43

Covid-19, ilustrační fotografie.

Počet osob nakažených covidem stále stoupá. Během minulého týdne bylo v České republice potvrzeno téměř 3 000 případů infekce. Odborníci tvrdí, že si ale na covid musíme zvyknout. Zůstane s námi podobně jako chřipka a bude se vracet každou zimu.

Od 9. října se na testech prokázalo 2 925 případů covidu. Od začátku října se nemocí nakazilo 6 000 lidí podle statistik ministerstva zdravotnictví. V porovnání s minulými lety, kdy koronavirová pandemie zatěžovala nemocnice a způsobovala větší počet úmrtí, je situace nyní stabilnější, a to i přes 26 úmrtí od začátku měsíce.

Podle experta na infekční choroby Paula Huntera je to způsobeno tím, že imunita vůči závažným projevům nemoci, podpořená vakcinací a předchozími infekcemi, nyní způsobuje nižší úmrtnost covidu než chřipka.

Odborníci očekávají, že covid se bude vracet pravidelně každý rok. Může se stát další běžnou příčinou nachlazení. Epidemiolog Adam Kucharski však upozornil na potřebu opatrnosti.

Na rozdíl od chřipky, u které dlouhodobá imunita brání jejímu šíření i mimo zimní období, covid stále může způsobovat problémy. "I když se zdá, že se stane sezonním onemocněním, nejsme tam zatím úplně," poznamenal pro BBC.

Jedním z hlavních důvodů, proč se viry, včetně covidu, šíří více v zimě, jsou nižší teploty a větší množství času stráveného v uzavřených prostorách. Například v restauraci se virus snadněji šíří než venku na terase.

Někteří odborníci také varují, že v následujících letech může být více úmrtí způsobených covidem než chřipkou. Loňský rok se chřipka vrátila, částečně kvůli snížení imunity po několika letech, kdy nebyla široce rozšířená. Situace se tak může v nadcházející zimě změnit.

Nejnovější zprávy