Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 2. července 2024

Svátek slaví Patricie, zítra Radomír

Situace na Lampeduse je "tragická". Itálie volá po řešení uprchlické krize

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Situace na Lampeduse je "tragická". Itálie volá po řešení uprchlické krize

Lenka Kučerová

15. září 2023 11:49

Ilustrační foto

Úřady na italském ostrově Lampedusa vyhlásily stav nouze. Během tří dnů dorazilo téměř 10 000 migrantů a na ostrově se tak nyní nachází více migrantů než samotných obyvatel ostrova.

Letos je příliv migrantů na ostrov neobvykle vysoký. Ministerstvo vnitra zaznamenalo, že od začátku roku dorazilo do Itálie více než 120 tisíc migrantů, což je téměř dvojnásobek oproti stejnému období v předchozím roce a trojnásobek ve srovnání s rokem 2021.

Podle faráře Dona Carmela Rizza, kterého citovala agentura ANSA, je situace na ostrově tragická a apokalyptická. Lampedusa, nacházející se asi 140 kilometrů od tuniského pobřeží, čelí migračním vlnám dlouhodobě.

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k evropské solidaritě s Itálií. Italský ministr zahraničí Antonio Tajani však tvrdí, že Evropa sama migrační problém nezvládne. Navrhl proto možnost najít řešení situace na půdě OSN nebo v rámci skupiny velkých ekonomik G20.

Navrhuje také mezinárodní konferenci, která by mohla být prvním krokem ke stabilizaci Sahelu, což je subsaharská oblast Afriky, odkud pochází většina afrických migrantů, kteří přicházejí do Evropy. Itálie podle Tajaniho dělá maximum, aby situaci řešila.

Nejnovější zprávy