Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 4. července 2024

Svátek slaví Prokop, zítra Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Vědci konečně odpověděli na otázku, kdo nejvíc umírá na covid. Ohrožení jsou nejen kuřáci

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Vědci konečně odpověděli na otázku, kdo nejvíc umírá na covid. Ohrožení jsou nejen kuřáci

Lenka Kučerová

22. října 2023 21:54

Ilustrační fotografie

Vědci potvrdili to, o čem se roky jen spekulovalo. Existuje přímá souvislost mezi obezitou a počtem úmrtí v průběhu pandemie koronaviru. Podle webu seo.nl na to přišli výzkumníci v Nizozemsku. 

Výzkum, který byl objednán dolní komorou parlamentu, se zaměřil na spojitost mezi životním stylem a rizikem úmrtí na infekci koronavirem.

Nizozemští výzkumníci z nezávislého Institutu pro ekonomický výzkum SEO Economisch Onderzoek, provádějícího výzkum ve spolupráci s Amsterdamskou univerzitou, analyzovali data o životním stylu a úmrtích pacientů na Covid-19 před, během a po pandemii.

Během prvních dvou let pandemie došlo v Nizozemsku k 30 000 úmrtím více než v předchozích letech. Výzkumníci zjistili, že 70 až 100 procent těchto úmrtí bylo u lidí s nadváhou. Z těchto lidí bylo 57 až 84 procent buď aktivními kuřáky nebo měli historii kouření.

Statistické údaje o životním stylu byly shromážděny ze zdrojů, jako je Národní statistický úřad (CBS), regionální zdravotní rady a Institut veřejného zdraví (RIVM).

Vliv dalších faktorů, jako je konzumace alkoholu, nedostatek pohybu a osamělost, na úmrtnost pacientů s covid-19 nebyl tak zřetelný jako v případě obezity a kouření.

Toto zjištění, které nizozemská vláda použije k určení strategie očkování v případě budoucích pandemií, potvrzuje dřívější pozorování lékařů, kteří již během pandemie identifikovali spojitost mezi obezitou a úmrtími. 

Nejnovější zprávy