Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 2. července 2024

Svátek slaví Patricie, zítra Radomír

Zabil nemluvně v Klánovicích, svého otce i 14 lidí na univerzitě. Nedává to logiku, tvrdí bývalý policejní psycholog

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zabil nemluvně v Klánovicích, svého otce i 14 lidí na univerzitě. Nedává to logiku, tvrdí bývalý policejní psycholog

Lenka Kučerová

27. prosince 2023 10:40

Policie zasahuje na místě střelby na FF UK. (21.12.2023)

Co vedlo vraha Davida K. k masové vraždě, při níž zabil svého otce, dva lidi v Klánovickém lese a dalších 14 lidí na pražské univerzitě? Vysvětlení pro jeho čin zatím neexistuje, a stále více se spekuluje o psychické poruše.

Na náměstí Jana Palacha v Praze došlo minulý čtvrtek k nejhorší střelbě v historii České republiky a druhé nejhorší v EU. Útočník David K. způsobil masakr v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, přičemž bylo 14 obětí a několik zraněných. Střelec poté spáchal sebevraždu.

Před činem zabil svého otce na Kladensku a také dva lidi včetně nemluvněte v Klánovickém lese. Odborníci ale už dříve upozornili, že pouze tři až pět procent násilných trestných činů je spojeno s duševní nemocí.

Organizace Nevypusť duši varovala před stigmatizací psychiatrických pacientů, kteří by mohli být nespravedlivě spojováni s takovými spekulacemi. Podle odborníků této organizace není diagnóza duševního onemocnění rozhodujícím faktorem pro sklony k násilné trestné činnosti.

"Uchylovat se ke generalizacím a zabíhat do myšlenkových zkratek, které nám usnadňují situaci porozumět a zpracovat ji, je pochopitelná a běžná reakce v krizových situacích. I přesto je dobré si pamatovat, že drtivá většina násilných trestných činů nemá jakoukoli souvislost s duševním onemocněním a že jazyk, který to naznačuje, je pro mnoho z nás bolestivý a zraňující," píší odborníci.

"Představte si, jak se může cítit vaše dcera, která sbírá odvahu oslovit školní psycholožku. Nebo váš bratr, který v těžké situaci vyhledal psychiatra. Kolegyně, která je objednaná se synem na vyšetření v pedagogicko-psychologické poradně. Student medicíny, který zvažuje věnovat se dětské psychiatrii," dodali.

Proč tedy útočník vraždil? Bývalý policejní psycholog Jeroným Klimeš nemá jiné vysvětlení než právě psychickou poruchu. "Jsou to tři nesourodé vraždy. Jedna z vražd je vlastní otec, druhá vražda jsou dvě neznámé osoby na procházce - chodci. A třetí událost je střelba na fakultě. Právě to, že to nemá společný dělitel, ty tři události jsou zcela odlišného charakteru, to znamená, že podle mě to nebyl vrah, který si užívá zabíjení, nebyl to ideologický vrah (...), tak mi to vychází do nějaké schizofrenní argumentace. Nejsem schopen si to sám vysvětlit ničím jiným než nějakou bludovou chorobou," řekl Životu v Česku.

Dodal, že v těchto případech není logika. Nechce však diagnostikovat žádnou poruchu, protože k případu víme málo informací a není k dispozici žádná komunikace vraha. "Z toho, co víme, mi to zkrátka připadá, že ten člověk trpěl nějakou psychickou chorobou," dodal.

Experti přitom podotýkají, že lidé, kteří se potýkají s duševními obtížemi jsou naši kolegové, sourozenci, spolužáci, kamarádi, sousedé, zkrátka my všichni. "Lidé s duševními obtížemi mohou a měli by studovat na vysokých školách, kam patří stejně, jako všichni ostatní," dodali odborníci z organizace Nevypusť duši.

Nejnovější zprávy