Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

Kim Čong-un na schůzce s Putinem podpořil Rusko. Budeme bojovat proti imperialismu, řekl

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Kim Čong-un na schůzce s Putinem podpořil Rusko. Budeme bojovat proti imperialismu, řekl

Lenka Kučerová

13. září 2023 10:06

Vladimír Putin se sešel s Kim Čong-unem

Ruský prezident Vladimir Putin dorazil ve středu na kosmodrom Vostočnyj, kde se setkal s vůdcem Severní Koreje Kimem Čong-unem. Ten na úvod prohlásil, že KLDR bude vždy stát za ruskými a obě země budou společně bojovat proti imperialismu.

Kim Čong-un dorazil na místo setkání v limuzíně a po příjezdu ho přivítal Vladimir Putin stiskem ruky. Oba pak prohlásili, že jsou za vzájemné setkání vděční, a Kim zdůraznil Putinovu zaneprázdněnost, uvedla televize NBC News.

Poté se vydali na prohlídku kosmodromu a následně by se měli začít jednat. Pchjongjang i Moskva ale popírají, že by se jejich jednání týkala vojenské spolupráce. Kreml zdůrazňuje, že návštěva má sloužit "bilaterálním vztahům, situaci v regionu a na globální scéně".

Podle médií je ale pravděpodobné, že Severní Korea bude souhlasit s dodávkami munice a zbraní do Ruska, což by mohlo Moskvě pomoci v konfliktu na Ukrajině. Očekává se, že oba státníci uzavřou dohodu, která by vyměnila zbraně za humanitární pomoc.

Severní Korea by také mohla požádat Rusko o spolupráci na svém vesmírném programu, zejména poté, co se jí minulý měsíc nepodařilo umístit špionážní satelit na oběžnou dráhu kvůli selhání rakety.

Putin bude podle odhadů naopak žádat od Kima dělostřelecké granáty a protitankové střely, zatímco severokorejský vůdce by mohl chtít technologie pro satelity a ponorky s jaderným pohonem.

Rusko vede se Severní Koreou delší dobu tajné rozhovory, jejichž cílem je získat munici a zásoby pro svou válku proti Ukrajině. Bílý dům již dříve uvedl, že získal informace, podle kterých se Moskva snaží vyjednat s Pchjongjangem dohodu o poskytnutí munice Rusku výměnou za dodávky potravin pro KLDR. 

Nejnovější zprávy