Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

Kyjev dostane speciální americkou protitankovou munici. Poslouží proti tankům ruských okupantů

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Kyjev dostane speciální americkou protitankovou munici. Poslouží proti tankům ruských okupantů

Andrea Malá

2. září 2023 16:30

Tank Abrams, ilustrační fotografie.

Američané chystají další balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu, který mají představit v následujících dnech. Kromě tanků Abrams má obsahovat i speciální protipancéřovou munici do nich se schopností likvidovat těžké ruské obrněnce. Washington se zároveň pochvalně vyjádřil o nejnovějším progresu ukrajinské protiofenzivy. 

O klíčovém elementu příštího balíčku z Pentagonu píše server Politico, který se odvolává na informace agentury Reuters. Konkrétně půjde o náboje z ochuzeného uranu, který je vedlejším produktem výroby paliva pro jaderné elektrárny. Má snížené hodnoty radiace, ale značnou ničivou sílu. 

Tento typ munice používá i ruská armáda, ostatně k dispozici ho nějaký čas mají i ukrajinská vojska. V březnu ji totiž Kyjevu poskytla Velká Británie. Americké náboje poslouží do tanků Abrams, s jejichž dodáním se počítá v rámci téhož balíčku. 

Američané v pátek kladně ohodnotili činnost ukrajinských sil během protiofenzivy. Washington ocenil značný progres během uplynulých 72 hodin, a to především v Záporožské oblasti na jihu země. 

Moskva podle amerických pozorovatelů z Institutu pro studium války (ISW) do těchto míst stahuje efektivnější jednotky, které dosud působily v Luhanské oblasti, kde je nahradila záložníky. Experti se odvolávají i na vyjádření šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyryla Budanova. Ruské vojenské velení má zřejmě frontový úsek na severu Ukrajiny za relativně bezpečný. 

Nejnovější zprávy