Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

EXTRAvagantní: Zbavují stresu a potěší. Palestinka otevřela první kočičí kavárny v Pásmu Gazy

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

EXTRAvagantní: Zbavují stresu a potěší. Palestinka otevřela první kočičí kavárny v Pásmu Gazy

Jana Procházková , ČTK

22. srpna 2023 16:55

MEOW Cat Cafe Video

Pro příznivce koček v Pásmu Gazy zahájila Naíma Miábidobá provoz první kavárny pro kočky s názvem MEOW Cat Cafe. Dle majitelky mají tito samozřejmí společníci povahu přírodního antidepresiva. Hosté si mohou za poplatek užít čas s kočičími společníky a pohrát si s nimi. Projekt však naráží na kritiku, neboť podle některých je většina místních obyvatel příliš ekonomicky znevýhodněná na to, aby si mohla dovolit návštěvu této kavárny.

V kavárně se vše točí kolem koček. Čtrnáct "rezidenčních" koček, které jsou tu doma, mají hosté, dospělí i děti, k dispozici na hraní. Na stěnách jsou plakáty těchto přítulných zvířat, nechybí tu však ani zrcadla a květiny ve vázách.

V neděli se před kavárnou tvořila dlouhá fronta, a tak Miábidobá přidala další stoly a židle pro rodiny, které se přišly pomazlit. Za půlhodinu si kavárna účtuje 1,30 dolaru (necelých 30 korun).

Rodiče se tak mohou posadit a zpoza skleněné přepážky pozorovat své děti, jak si hrají s kočičími kamarády, zatímco usrkávají kávu. "Nápad vzešel z mé vášně pro kočky, kterou mám od dětství a kterou jsem chtěla přenést na další lidi," Miábidobá. Kočky jsou podle ní "přírodní antidepresivum".

"Mnoho lidí má rádo kočky, ale nevědí, kde je mají chovat nebo kde si s nimi mají hrát, a tak jsem pro ně vytvořila místo, kam mohou přijít, být šťastnými a zbavit se stresu, třeba jen na pět minut, a pak šťastní odejít," řekla provozovatelka kavárny.

V podniku žijí hlavně perské kočky, ale také turecké angory a hybridní kočky.

Pro 14letou Halu abú Maghasíbovou, která dosud rodiče nepřesvědčila, aby jí pořídili kočku, je kavárna příjemným a vítaným překvapením během letních prázdnin. "Je to hezký projekt, chodím se sem zbavit se stresu. Miluji kočky," řekla dívka.

Na některé obyvatele Gazy kavárna takový dojem neudělala. Na sociálních sítích poukazovali na to, že většina místních obyvatel je příliš chudá, než aby mohla takový projekt uvítat.

Dvacetiletá Riva Abdal Hádíová, která je také majitelkou kavárny, ale nápad brání. "Kočky jsou tvorové, kteří s námi žijí a pociťují strach, hlad i chudobu. To, že mají lidi, kteří se o ně starají, je skvělá myšlenka," dodala mladá žena.

Nejnovější zprávy